Februari Festival 2020 - wo12feb

Beethoven en de bevrijding van strijkers

Woensdag 12 februari 2020

Ensemble 4.1 | Quirine Viersen cello | Enrico Pace piano | Simply Quartet | Coraline Groen viool

npo4Dit concert wordt live uitgezonden door Radio 4

 

Hoe modern Beethoven reeds was horen we goed in zijn kamermuziek voor viool, cello en strijkkwartet. Voor hem een ideaal terrein om te experimenteren met timbres en texturen. Zijn zoektocht naar vernieuwende samenklanken bepaalde grotendeels het verloop en zelfs de vorm van deze werken. Een ding hebben ze gemeen; altijd van een ongehoorde expressiviteit!


PROGRAMMA *

Beethoven: Kwintet voor piano en blazers op. 16 | Cellosonate nr. 4 op. 102 nr. 1 | Vioolsonate nr. 2 op. 12 nr. 2 | Strijkkwartet nr. 8 op. 59 nr. 2

TOELICHTING

Beethoven: Kwintet voor piano en blazers op. 16

Beethovens enige pianokwintet had Mozarts beroemde werk voor deze bezetting als voorbeeld. Er zat ook een commerciële bedoeling achter: blazersmuziek was opeens populair geworden in ‘pianostad’ Wenen en dat bracht beide componisten op het idee deze instrumenten samen te brengen. Beethoven maakte dankbaar gebruik van melodieën die duidelijk de sfeer van Mozart ademen.

BELUISTER


Beethoven: Cellosonate op. 102 nr. 1

De twee cellosonates opus 102 zijn geschreven voor Beethovens langjarige begunstigster Gravin Anna-Maria von Erdödy en Joseph Linke, cellist van het Schuppanzigh Kwartet, waarmee Beethoven bij al zijn strijkkwartetten nauw verbonden was. Ze stammen uit 1815 en de eerste uitvoering werd gegeven door Joseph Linke en Beethovens leerling Carl Czerny.

Beethoven: Vioolsonate op. 12 nr. 2

Deze vioolsonate is de tweede uit een reeks van drie, geschreven in 1797-8 en opgedragen aan Antonio Salieri. “Waar blijven de thema’s?”, zou je je kunnen afvragen bij het eerste deel. Het gaat daar niet om verheffende melodieën - het is meer een vrolijk en fascinerend samenspel tussen piano en viool. Een ideale gelegenheid om tijdens het Februari Festival de winnaar van het Nationaal Vioolconcours te laten schitteren.

Beethoven: Strijkkwartet op. 59 nr. 2

De drie strijkkwartetten opus 59 kregen de bijnaam ‘Rasumowsky’ naar Graaf Rasumowsky aan wie ze werden opgedragen. Het derde deel gebruikt een Russisch thema dat later ook zou terugkeren in composities van Moessorgsky, Arensky en Rachmaninov en is van oorsprong een lied, ‘Ode aan de zon’.

BELUISTER


* Programmawijzigingen voorbehouden.
Februari Festival 2020 - wo12feb