Slide background

12 T/M 16 FEBRUARI 2020
CONCERTEN | LEZINGEN | MASTERCLASSES

PROGRAMMA WORDT BINNENKORT BEKEND GEMAAKT

NIEUWE KERK DEN HAAG
Slide background
Slide background
Slide background

Houd mij op de hoogte!

NAAM
E-MAIL

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de algemene voorwaarden zijn hierbij van toepassing.

Concerten in de Nieuwe Kerk

 

Woensdag 13 februari 2019 - 20:00

Februari Festival 2019 wo13feb

Smeulend Zigeunervuur

Alban Berg Ensemble Wien, Quatuor Van Kuijk, Ishay Shaer, Nikola Meeuwsen, Thomas Beijer, Deirdre Angenent, Peter Nilsson

Het Februari Festival 2019 opent met muziek van Brahms en zijn protegé Dvořák. Muziek die vanuit een zelfde grote passie lijkt te zijn gecomponeerd. Brahms' muziek is groots in expressie, levenslustig en sleurt de luisteraar mee in een woeste draaikolk van kleuren en emoties. Dvořák borduurt hier met Boheemse Schwung op voort. Zijn gevoelens van exuberant geluk en verstikkende wanhoop zijn slechts een paar noten verwijderd van die van Brahms.

Donderdag 14 februari 2019 - 20:00

Dit concert wordt live uitgezonden door Radio 4npo4

Februari Festival 2019 do14feb

Vlinders In De Buik

Alban Berg Ensemble Wien, Thomas Beijer, Renate Arends, Deirdre Angenent, Peter Nilsson, Ishay Shaer, Hawijch Elders, Nikola Meeuwsen

Bestempeld als ‘de nieuwe Beethoven’ en verwikkeld in een turbulente relatie met Clara Schumann stond Brahms al jong enorm onder druk. Altijd op zoek naar de juiste melodie en passende harmonieën verdiepte hij zich in de volksmuziek en composities uit de renaissance en barok. Bach was daarbij een van zijn grote leermeesters en tijdgenoot Johan Strauss jr. bewonderde hij als grootmeester van spontane melodieën. Het resulteert in de hartstochtelijke en oprecht ontroerende kamermuziek die Brahms zo kenmerkt. Misschien wel zijn manier om onhandige woordkeuzes en onbeantwoorde romances recht te zetten.

Vrijdag 15 februari 2019 - 20:00

Februari Festival 2019 vr15feb

Doorwrocht Perfectionist

Alban Berg Ensemble Wien, Simone Lamsma, Rob van de Laar, Thomas Beijer, Ishay Shaer, Animato Kwartet

Met regelmaat vernietigde de perfectionist Johannes Brahms werk dat in zijn ogen niet voldeed. Wat overbleef zijn uiterst innovatieve kamermuziekwerken. Met een minimum aan thematisch materiaal weet hij een groots meesterwerk te creëren. Met de zo kenmerkende lyrische dialogen en harmonische hoogstandjes weet Brahms zichzelf keer op keer te overtreffen. Zijn gevoelsleven weet hij als geen ander te doorgronden en op muziek te zetten. Dit laat je als luisteraar niet onberoerd.

Zaterdag 16 februari 2019 - 19:30

Februari Festival 2019 za16feb

Walsen Met Diepgang

Alban Berg Ensemble Wien, Dirk Luijmes, Quatuor Van Kuijk, Ishay Shaer, Animato Kwartet, Renate Arends, Barbara Kozelj, Hans Pieter Herman, Hannah Strijbos, Peter Nilsson, Jan-Paul Grijpink

Een feestelijke soirée waarin we groots uitpakken. De liefde in al haar facetten komt niet alleen voorbij in Brahms Liebeslieder-Walzer. Ze zijn oprecht, luchtig van stijl met behoud van Brahms muzikale kwaliteit en diepgang. Nooit wordt het kitscherig en dat heeft hij gemeen met de onvolprezen melodieënkoning Johann Strauss jr. Afsluitend met Brahms pianokwartet komen we weer terug bij zijn jeugd en de invloed van de zigeunermuziek. Wat een vitaliteit! En wat een belofte gaat hier van uit.

Zondag  17 februari 2019 - 15:30

Februari Festival 2019 zo17feb

Een Genotzuchtige Strijkersfinale

Alban Berg Ensemble Wien, Thomas Beijer, Nikki Treurniet, Peter Nilsson, Simone Lamsma, Robert Kulek, Hannah Strijbos

We sluiten het Februari Festival af met een geweldige en onstuimige finale. Emoties worden u niet bespaard. Nog één maal beleeft u de meesterlijke Brahms. Van intiem-lyrisch tot uitbundig-extravert. Van Strijkkwintet naar Strijksextet. Johannes Brahms waagde zich als een van de eersten aan deze bezetting. We sluiten het festival af met misschien wel één van zijn onbetwiste kamermuziekwerken; het lyrische en melancholische Tweede strijksextet vol stiekeme referenties aan zowel Clara Schumann als Agathe von Siebold. De verleidelijke sopraan van Agathe laat de violen zingen.