CONCERTEN IN DE NIEUWE KERK (2018)

 

Donderdag 15 februari - 20:15

Februari Festival donderdag 15 februari 2018
Februari Festival donderdag 15 februari 2018

Romantische hoogtepunten

Quartetto di Venezia, Sofya Gulyak, Simone Lamsma, Ishay Shaer, Henk Neven e.a.

Een concert dat tegelijkertijd zowel de wederzijdse en gezamenlijke interactie met de idealen van de Romantiek weerspiegelt als de worsteling met de ingrijpende veranderingen van het muzikale landschap van de 19e eeuw. De Romantische componist drukt vooral zijn gevoelens uit en past de vorm daarbij aan, met als resultaat bijvoorbeeld de intieme Dichterliebe en stukken met min of meer vrije vormen, zoals de Lieder ohne Worte of de Romanzen.

In de Romantiek keerden componisten zich af van de kille wetmatigheden van de ‘Eeuw van de rede’, de achttiende eeuw. Gevoelens en individuele ervaringen, daar draaide alles om voor de romantici. De muzikale vormen werden vrijer en de uitdrukkingskracht van de muziek stond nu centraal. Het intieme Dichterliebe, de gevoelvolle Lieder ohne Worte en de heerlijke Romanzen zijn daar prachtige voorbeelden van.

LOCATIE: Nieuwe Kerk

MUSICI

Quartetto di Venezia
Sofya Gulyak - piano
Simone Lamsma - viool
Ishay Shaer -  piano
Henk Neven - bariton
Hans Eijsackers - piano
Lestari Scholtes & Gwylim Janssens - piano

PROGRAMMA

Clara Schumann: Romances voor viool & piano op. 22
Robert Schumann: Dichterliebe op. 48
Felix Mendelssohn: Lieder ohne Worte op. 62 (versie voor piano 4-handig)
Robert Schumann: Pianokwintet op. 44

TOELICHTINGEN

Hoewel Clara Schumann een indrukwekkende lijst met werken heeft nagelaten had ze sinds 1846 nauwelijks meer iets gecomponeerd. De 'Romances voor viool en piano' uit 1853 behoren tot de laatste stukken die ze schreef; ze zijn opgedragen aan violist Joseph Joachim.

Men noemt het jaar 1840 wel het Schumann-liederenjaar. Van zijn 250 liederen dateren er 138 uit 1840. De inspiratie kwam mede door zijn verliefdheid op de pianiste Clara Wieck. Aan haar droeg hij het merendeel van zijn liederen op. De cyclus 'Dichterliebe' is Schumanns interpretatie van de delicate teksten van Heinrich Heine, vol bloemen, dromen en sprookjes.

Men noemt 1840 wel Schumanns liederenjaar. Van zijn 250 liederen dateert meer dan de helft uit 1840. De inspiratie kwam door zijn verliefdheid op de pianiste Clara Wieck. Aan haar droeg hij het merendeel van zijn liederen op. De cyclus Dichterliebe is Schumanns interpretatie van de delicate teksten van Heinrich Heine, vol bloemen, dromen en sprookjes.

In de Lieder ohne Worte is er geen tekst of zanger behalve de pianist, en de romantische inslag laat hij aan de verbeelding van de luisteraar over. Het zijn stukken met een sentimenteel-weemoedige stemming, hier gespeeld in Mendelssohns eigen bewerking voor piano 4-handig.

Schumann was één van de eerste componisten die een piano toevoegde aan het klassieke strijkkwartet en zo een nieuwe dimensie gaf aan de kamermuziek. Bij de eerste uitvoering van diens pianokwintet in huiselijke kring in 1842 verving Felix Mendelssohn de zieke Clara Schumann.

1e rang 33,- / 2e rang 28,- (inclusief koffie/thee voorafgaand & pauzedrankje)

* Programmawijzigingen voorbehouden.

OVERZICHT (2018)

 
Concerten

Woensdag 14 februari - 20:15

Februari Festival 14 februari 2018

Fanny & Felix Mendelssohn en Clara & Robert Schumann stellen zich voor


Donderdag 15 februari - 20:15

Februari Festival 15 februari 2018

Romantische hoogtepunten


Vrijdag 16 februari - 20:15

Februari Festival 16 februari 2018

Robert en Felix slaan de handen ineen


Zaterdag 17 februari - 19:30

za17feb

Een groots Soirée


Zondag 18 februari - 15:00

Februari Festival 18 februari 2018

Herbst und Frühling

Lezingen
Films