Slide background

12 T/M 16 FEBRUARI 2020
CONCERTEN | LEZINGEN | MASTERCLASSES

PROGRAMMA WORDT BINNENKORT BEKEND GEMAAKT

NIEUWE KERK DEN HAAG
Slide background
Slide background
Slide background
Woensdag 13 februari 2019 - 20:00
Februari Festival 2019

Smeulend Zigeunervuur

Alban Berg Ensemble Wien, Quatuor Van Kuijk, Ishay Shaer, Nikola Meeuwsen, Thomas Beijer, Deirdre Angenent, Peter Nilsson

Het Februari Festival 2019 opent met muziek van Brahms en zijn protegé Dvořák. Muziek die vanuit een zelfde grote passie lijkt te zijn gecomponeerd. Brahms' muziek is groots in expressie, levenslustig en sleurt de luisteraar mee in een woeste draaikolk van kleuren en emoties. Dvořák borduurt hier met Boheemse Schwung op voort. Zijn gevoelens van exuberant geluk en verstikkende wanhoop zijn slechts een paar noten verwijderd van die van Brahms.

PROGRAMMA *

Dvořák: selectie uit Slavische dansen
Brahms: Pianokwintet op. 34
Brahms: 4 Zigeunerlieder
Dvořák: 3 Zigeunerlieder
Brahms: Klarinetkwintet op. 115

TOELICHTINGEN

Dvořáks Slavische Dansen staan bol van oude Tsjechische dans- en volksmuziek. Johannes Brahms was fan. Brahms’ enthousiasme is goed te begrijpen, de invloed van zijn eigen Hongaarse Dansen is goed hoorbaar in die van Dvořák.

Brahms componeerde het Pianokwintet oorspronkelijk als strijkkwintet met twee celli. Maar na advies van violist Joseph Joachim en Clara Schumann besloot hij om er een kwintet van te maken voor piano en strijkkwartet. Dit leverde een van Brahms’ meest geliefde kamermuziekwerken op.

Het in de 19e eeuw opkomende cultureel nationalisme zorgde voor een enorme interesse in de volksmuziek. Dat is goed voelbaar in de liederen van Brahms en Dvořák. Vandaag een keuze hieruit.

Vijf jaar voor zijn dood besloot Brahms met pensioen te gaan: hij stopte met componeren. Totdat hij klarinettist Richard Mühlfeld leerde kennen. Mühlfeld inspireerde hem tot het schrijven van vier prachtige werken met de klarinet in de hoofdrol. Het melancholieke Klarinetkwintet is een van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur.

* Programmawijzigingen voorbehouden.