Slide background

12 T/M 16 FEBRUARI 2020
CONCERTEN | LEZINGEN | MASTERCLASSES

PROGRAMMA WORDT BINNENKORT BEKEND GEMAAKT

NIEUWE KERK DEN HAAG
Slide background
Slide background
Slide background
Donderdag 14 februari 2019 - 20:00
Februari Festival 2019

Vlinders In De Buik

Alban Berg Ensemble Wien, Thomas Beijer, Renate Arends, Deirdre Angenent, Peter Nilsson, Ishay Shaer, Hawijch Elders, Nikola Meeuwsen

Bestempeld als ‘de nieuwe Beethoven’ en verwikkeld in een turbulente relatie met Clara Schumann stond Brahms al jong enorm onder druk. Altijd op zoek naar de juiste melodie en passende harmonieën verdiepte hij zich in de volksmuziek en composities uit de renaissance en barok. Bach was daarbij een van zijn grote leermeesters en tijdgenoot Johan Strauss jr. bewonderde hij als grootmeester van spontane melodieën. Het resulteert in de hartstochtelijke en oprecht ontroerende kamermuziek die Brahms zo kenmerkt. Misschien wel zijn manier om onhandige woordkeuzes en onbeantwoorde romances recht te zetten.

 

PROGRAMMA *

Bach/Brahms: Chaconne
Brahms: 5 liederen op. 72
Beach: Thema met variaties op. 80
Beach: Three Browning Songs op. 44
Brahms: 3 duetten op. 20
Brahms: Vioolsonate nr. 3 op. 108
Johann Strauss jr./Schönberg: Kaiserwalzer

TOELICHTINGEN

Wie de Chaconne uit de Tweede Partita voor vioolsolo van Bach hoort, is verkocht. Zo ook Bachliefhebber Johannes Brahms. Hij schreef een versie voor piano linkerhand.
Tip: de originele versie voor viool solo staat vrijdag 15 februari op het programma

Amy Beach (1867-1944) was een wonderkind op de piano en werd later één van Amerika's eerste succesvolle vrouwelijke componisten van klassieke muziek. Zij gebruikte haar eigen lied An Indian Lullaby als thema voor haar kwintet. Dit zelden gespeelde werk is een juweeltje binnen het repertoire voor fluit en strijkkwartet.

Hoever hun relatie ging, is niet bekend, maar Clara Schumann was de muze en hoogstwaarschijnlijk ook de grote liefde van Johannes Brahms. En die liefde was wederzijds. Toch kwam hun liefde niet tot bloei. De tragiek, het verlangen, maar ook de schoonheid van de liefde is te horen in deze selectie uit het liefdesliederenrepertoire.

Brahms heeft vermoedelijk wel acht vioolsonates gecomponeerd, waarvan hij er vijf vernietigde. De drie die wel aan zijn extreem hoge eisen konden voldoen zijn dan ook van een enorme kwaliteit. De derde en laatste sonate is de kroon op het werk: groots maar ook intiem, vol herfstige melancholie.

Brahms was een groot bewonderaar van Johann Strauss jr. , de twee waren goed bevriend.
Arnold Schönberg maakte een prachtige bewerking voor fluit, klarinet, strijkkwartet en piano van de Kaiser-Walzer van Johann Strauss.

* Programmawijzigingen voorbehouden.